Bank BJB

Bank BJB

Contoh Kata-Kata Antonim dalam Bahasa Sunda dan Penerapan dalam Kalimat






conroh antonim bahasa sunda

Antonim adalah hubungan semantik antara dua buah satuan ujaran yang maknanya menyatakan kebalikan, pertentangan, atau kontras antara yang satu dengan yang lainnya. Lebih sederhana, antonim adalah suatu kata yang berlawanan makna dengan kata lain. Antonim disebut juga dengan lawan kata.

Berikut ini contoh antonim dalam Bahasa Sunda dan contohnya dalam kalimat.

1. beuli X jual
Contoh kalimat:
Sanggeus ngajual HP, Maman meuli baju.
(Sesudah menjual HP, Maman membeli baju.)

2. kasép X goréng
Contoh kalimat:
Najan batur kasép gé, urang mah kajeun goréng gé teu minder.
(Walau orang lain tampan, saya walau jelek pun gak minder.)

3. sawarga X naraka
Contoh kalimat:
Kabéh nu ngaran jelema mah hayangna asup sawarga, embung asup naraka.
(Semua yang namanya manusia inginnya masuk surga, gak mau masuk neraka)

4. murah X mahal
Contoh kalimat:
Naha ari meuli di toko online mah sok murah, ari di toko biasa bet mahal nya?
(Kenapa kalau beli di toko online suka murah, kalau di toko biasa jadi mahal ya?)

5. kénca X katuhu
Contoh kalimat:
Nu geus daftar baris di beulah kénca, nu can daftar di beulah katuhu.
(Yang sudah daftar berbaris di sebelah kiri, yang belum daftar di sebelah kanan.)

6. lalaki X awéwé
Contoh kalimat:
Lalaki mun nanaon sok diheulakeun paké otak, awéwé mah biasana make haté.
(Lelaki kalau apa-apa suka diduluin pakai otak, perempuan biasanya pakai hati.)

7. luhur X handap
Contoh kalimat:
Imah tatangga mah luhur da aya loténgan, mun imah urang mah handap.
(Rumah tetangga tinggi ada lotengnya, kalau rumah saya rendah.)

8. seurieus X heureuy
Béda pisan, lanceukna mah seurieus mun adina mah beuki heureuy.
(Beda banget, kakaknya serius, kalau adiknya suka bercanda.)

9. kolot X ngora
Contoh kalimat:
Najan geus kolot, ngaranna nguasai internét mah tong éléh kunu ngora.
(Walau sudah tua, namanya menguasai internet jangan kalah samau [kaum] muda).

10. tukang X hareup, poék X caang
Contoh kalimat:
Di tukangeun imah mah poék, mun di hareupeun imah caang.
(Di belakang rumah gelap, kalau di depan rumah terang.)

11. rajin X kedul/males
Contoh kalimat:
Baheula mah keur SD éta budak teh rajin, naha ayeuna geus asup SMP jadi males?
(Dulu waktu SD itu anak rajin, kenapa sekarang sudah masuk SMP jadi malas?)

12. panjang x pondok
Contoh kalimat:
Mun pedang mah biasana panjang, mun bedog mah leuwih pondok.
(Kalau pedang biasanya panjang, kalau golok lebih pendek.)

13. sare X hudang
Contoh kalimat:
Subuh téh Yayan mah masih keneh saré, Yuyun mah geus hudang.
(Subuh Yayan masih tidur, Yuyun sudah bangun.)

14. badag X leutik
Contoh kalimat:
Baé urang mawa kantong nu badag, manéh mawa nu leutik.
(Biarin saya bawa kantong yang besar, kamu bawa yang kecil.)

15. jabrig X botak
Contoh kalimat:
Minggu kamari mah sirahna masih jabrig, ayeuna geus botak. Jigana kamari dicukur.
(Minggu kemarin kepalanya masih jabrik, sekarang sudah botak. Kayaknnya kemarin dicukur.)

16. nyaah X geuleuh
Contoh kalimat:
Ari keur bobogohan mah nyaah pisan, ari geus pepegatan malik jadi geuleuh.
(Kalau waktu pacaran sayang banget, kalau sudah putuh berbalik jadi benci.)

17. jauh X deukeut
Contoh kalimat:
Ari keur SD mah sakola téh jauh ti imah, ayeuna SMP mah deukeut.
(Kalau waktu SD sekolah jauh dari rumah, sekarang SMP dekat.)

18. loba X saeutik
Contoh kalimat:
Tugas téh ari keur diajar daring mah loba, tapi ari keur asup sakola baheula mah sok saeutik.
(Tugas kalau lagi belajar daring banyak, tapi kalau lagi masuk sekolah dulu suka sedikit.)

19. sedih X bungah/gumbira
Contoh kalimat:
Ngaranna haté mah kadang aya sedih, aya bungah/gumbira.
(Namanya hati tuh kadang ada sedihnya, ada senang/gembira.)

20. wani x sieunan
Contoh kalimat:
Jadi budak lalaki mah kudu wanian, ulah sieunan!
(Jadi anak lelaki tuh harus berani, jangan penakut!)

21. beurang X peuting
Contoh kalimat:
Indit ti Bandung téh beurang kénéh, ngan nepi ka Jawa Tengah geus peuting.
(Berangkat dari Bandung tuh masih siang, tapi sampai ke Jawa Tengah sudah malam.)

22. jero X déét
Contoh kalimat:
Kolam renang keur déwasa mah jero, mun keur budak déét.
(Kolam renang untuk dewasa dalam, kalau untuk anak-anak dangkal.)

23. datang X indit
Contoh kalimat:
Éh, urang karek gé datang ka stasion, karétana téh geus indit.
(Eh, saya baru datang ke stasiun, keretanya sudah berangkat.)

24. poho X inget
Contoh kalimat:
Poho, tadi rék ngomong naon nya? Oh ayeuna, inget. Urang rék ngomongkeun masalah PR.
(Lupa, tadi mau ngomong apa ya? Oh sekarang ingat. Saya mau ngomongin masalah PR.

25. kotor X beresih
Contoh kalimat:
Kelas nu kotor téh, ayeuna geus beresih dibérésan ku barudak.
(Kelas yang kotor, sekarang sudah bersih diberesin sama anak-anak.)

26. hareudang X tiris
Contoh kalimat:
Hawa di Jakarta mah hareudang, mun di Bandung mah tiris.
(Hawa di Jakarta panas/gerah, kalau di Bandung dingin.)

27. kandel X ipis
Contoh kalimat:
Buku nu ieu mah kandel, mun nu itu ipis.
(Buku yang ini tebal, kalau yang itu tipis)

28. beunghar X miskin
Contoh kalimat:
Nasib mah bisa waé tibalik, ayeuna beunghar isuk pagéto bisa jadi miskin.
(Nasib itu bisa terbalik, sekarang kaya besok lusa bisa jadi miskin.)

29. salah X bener
Contoh kalimat:
Najan urang sok nyieun kasalahan, mun niat mah bisa jadi jelema bener.
(Walau kit sering berbuat kesalahan, kalau niat bisa jadi orang benar.)

30. laun X gancang
Contoh kalimat:
Sapédah mah majuna laun, mun motor gancang.
(Sepeda itu majunya pelan, kalau motor cepat.)